Miskraam

Soms loopt een zwangerschap anders dan gehoopt en eindigt deze in een miskraam. We kunnen een miskraam niet voorkomen maar weet dat we tijdens deze verdrietige periode er voor je zijn en je hierin kunnen begeleiden. Een miskraam is een natuurlijke, maar ingrijpende gebeurtenis.

Let op: Bloedverlies aan het begin van de zwangerschap leidt niet per definitie tot een miskraam!

 

Oorzaak

Een miskraam wordt meestal veroorzaakt door een afwijking van het vruchtje. Het is een natuurlijke oplossing voor iets wat fout ging rondom de bevruchting. Het vruchtje kan door de afwijking niet meer groeien en wordt afgestoten. De afwijking is zelden erfelijk. Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo kunnen bijvoorbeeld vrijen, vallen, fietsen, paardrijden of motorrijden geen miskraam veroorzaken.

Je merkt een miskraam meestal het eerst op aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Soms gebeurt er niets en wordt pas tijdens de echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is. Een op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. De medische term voor en miskraam is spontane abortus.

Symptomen

Een miskraam begint meestal met bloedverlies. Afhankelijk van de termijn waarop de miskraam plaatsvindt, is er meer of minder weefsel zichtbaar. Meestal lijkt het op een hevige menstruatie en gaat het gepaard met wat stukjes baarmoederslijmvlies en/ of stolsels. Normaal gesproken neemt het bloedverlies snel af en stopt het binnen enkele dagen. Gemiddeld duurt deze periode 5 tot 7 dagen. Houdt het bloedverlies langer aan, dan is het raadzaam contact met ons op te nemen.
Het kan ook zijn dat je nog geen bloedverlies hebt gehad, maar dat op een echo wordt ontdekt dat het hartje niet meer klopt. Je kunt dan binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding verwachten waarbij het vruchtje vanzelf wordt afgestoten.

Wat nu?

Na het vaststellen van een miskraam zijn er twee mogelijkheden. Je kunt besluiten om af te wachten tot al het weefsel vanzelf wordt afgestoten of je kiest voor een behandeling waarbij de baarmoeder wordt leeggezogen of wordt schoongemaakt.

Afwachten

Dit kan soms weken duren, maar medisch gezien kan het geen kwaad en heeft het geen gevolgen voor een eventuele volgende zwangerschap. Bij de meeste miskramen wordt het vruchtje binnen twee weken na begin van de bloeding afgestoten, bij sommigen pas na een paar weken. Vrouwen bij wie de miskraam op natuurlijke wijze is verlopen, kunnen de gebeurtenis soms beter verwerken. Het verdriet kan thuis beleefd worden en eventuele complicaties van een curettage worden vermeden. Wij zullen met je bespreken hoe lang jullie graag willen afwachten.

Mocht je op een later moment toch besluiten om naar de gynaecoloog te willen worden verwezen, kan dit altijd.

Medische behandeling

Als eenmaal zeker is dat het vruchtje niet meer leeft, vinden sommige vrouwen het moeilijk om af te wachten tot het vanzelf wordt afgestoten en de bloeding weer ophoudt. In emotioneel en in praktisch opzicht kan het vervelend zijn als je niet kunt voorspellen wanneer de miskraam op gang komt en de bloeding ophoudt. Lichamelijk kan het zwaar zijn als het bloedverlies lang aanhoudt. Dit kunnen redenen zijn om een miskraam te behandelen met medicatie of te kiezen voor een curettage waarbij de baarmoeder wordt leeggezogen of wordt schoongemaakt.

Indien je kiest voor een behandeling verwijzen we je door naar de gynaecoloog. Deze zal de keuze en voorkeur van de behandelmethoden altijd met jullie bespreken. 

Curretage

Bij een curettage wordt de baarmoeder via de vagina en de baarmoedermond met een dun slangetje leeggezogen of met een schrapertje schoongemaakt. Een curettage is een ingreep die 5 tot 10 minuten duurt. Je krijgt een korte narcose en merkt dan niets van de ingreep. Soms kan je kiezen voor een plaatselijke verdoving: via de vagina wordt de baarmoedermond met een paar injecties verdoofd. Je krijgt daarbij ook een rustgevend middel, waardoor je wat slaperig en suf bent. Bij deze methode voel je wel wat pijn, maar deze is over het algemeen goed te verdragen. Je kunt dezelfde dag weer naar huis.

Bij een curettage is er een kleine kans op complicaties (infectie, hevig bloedverlies of verwonding) waardoor verdere behandeling nodig is.

Medicijnen

Door het vaginaal toedienen van tabletten kan een spontane miskraam opgewekt worden. De miskraam verloopt hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam. Deze tabletten krijg je mee en kun je zelf thuis inbrengen. De medicijnen werken niet altijd, bij ongeveer de helft van de vrouwen lukt het. Als de miskraam niet op gang komt is alsnog een curettage nodig. Nadat je de tabletten heb ingebracht, krijg je buikkrampen en wordt het vruchtje door je lichaam afgestoten.

Emotioneel herstel

Een miskraam kun je niet voorkomen of tegenhouden. Dat maakt het vaak extra ingrijpend. Jullie hebben je verheugd op de komst van dit kindje en ineens komt er abrupt een eind aan dit toekomstbeeld. Vooral in het begin kan het verdriet intens zijn. Vaak vindt een miskraam plaats voordat de buitenwereld op de hoogte is van de zwangerschap. Neem tijd om alle gevoelens te verwerken en praat erover met elkaar en eventueel met iemand in je omgeving die je vertrouwt.

Hoewel je fysiek vaak snel herstelt van een miskraam, kan het psychische herstel lang op zich laten wachten. Dat kan sterk verschillen: de ene vrouw is er na enkele weken ‘overheen’, de andere doet er jaren over. Er is geen richtlijn voor te geven. De tijd moet de scherpe kantjes er uiteindelijk afslijten. Vergeten doe je het echter nooit.

Je kunt na een miskraam een aantal dingen doen om het gebeurde beter te verwerken. Steun en begrip van de partner is hierbij heel belangrijk.

  • Geef indien gewenst het kindje een naam
  • Boeken over het onderwerp lezen
  • Erover praten
  • Contact met lotgenoten zoeken: op internet zijn talloze forums te vinden waar lotgenoten elkaar ontmoeten
  • Soms helpt het om professionele hulp te zoeken: ook al is het vaak een natuurlijk verwerkingsproces dat vaak vanzelf zijn weg vindt, het kan soms erg lang duren. In dat soort gevallen kan het helpen om met bijvoorbeeld een psycholoog of een rouwverwerkingsbegeleider te praten


Aanbevolen website: www.deverloskundige.nl/miskraam

Aanbevolen folder: Miskraam