Implanon

Plaatsing Implanon

In onze praktijk kun je ook terecht voor het plaatsen van het Implanon NXT (anticonceptiestaafje). Het is belangrijk om samen te bespreken of het Implanon NXT bij je past.

De plaatsing is een korte, eenvoudige handeling van zo’n 30 seconden. Je ontbloot je arm en na een plaatselijke verdoving wordt het hormoonstaafje net onder de huid van je bovenarm ingebracht met behulp van een soort naald. Het hormoonstaafje zit nu onzichtbaar in je arm. Na 3 jaar wordt het anticonceptiestaafje weer verwijderd. Of eerder natuurlijk, wanneer jij dat wilt. Na het verwijderen kan er direct een nieuw hormoonstaafje geplaatst worden.

Implanon NXT 68mg

Anticonceptiestaafje Implanon NXT biedt 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Je hoeft dus een lange tijd niet aan anticonceptie te denken.
Een Implanon is een betrouwbare vorm van anticonceptie en is goed te combineren met het geven van borstvoeding. Het zit onzichtbaar in je bovenarm en is zo ontworpen dat het continu een lage dosis hormonen aan je lichaam afgeeft. De werkzame stof in Implanon NXT is etonogestrel. Er vindt een geleidelijke hormoonafgifte zonder pieken en dalen plaats. Belangrijk om te weten is dat het hormoonstaafje geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie.

Bij het gebruik van het anticonceptiestaafje kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Sommige vrouwen vinden het prettig dat ze niet ongesteld worden en anderen vinden het juist vervelend. Bij 1 op de 5 vrouwen verdwijnt de menstruatie, maar bij hetzelfde aantal vrouwen treden herhaalde en/of langdurige bloedingen op.

Zoals alle geneesmiddelen kan Implanon NXT bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. De meest voorkomende bijwerkingen (>10% van de gebruiksters) bij gebruik van Implanon NXT zijn gewichtstoename, hoofdpijn, acne, gevoelige of pijnlijke borsten, onregelmatige bloedingen.

Zie voor meer informatie:
Bijsluiter Implanon NXT