Badbevalling

 

Warm water kan bij de geboorte een hele positieve ondersteunende rol spelen, zodat ze helpt een natuurlijke geboorte en thuisbevalling mogelijk te maken. Bevallen in water wordt ook aangeraden wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten, bekkeninstabiliteit, en of andere lichamelijke ongemakken hebben.

Onze praktijk is in het bezit van drie eigen bevalbaden, die tegen een geringe prijs gehuurd kunnen worden tijdens je uitgerekende periode.

In het Albert Schweitzer ziekenhuis, Maasstad ziekenhuis en het Ikazia ziekenhuis bestaat ook de mogelijkheid om in bad te bevallen.  

Een badbevalling verloopt vaak ontspannen en soepel.

Voordelen

 • Warm water werkt ontspannend
 • Hoe meer je kunt ontspannen, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting sneller en wordt de kans dat je medicinale pijnstilling nodig hebt kleiner.
 • Minder kans op uitscheuren. Het warme water zorgt ervoor dat je weefsel soepeler worden en makkelijker kunnen oprekken. Hierdoor is de kans op uitscheuren wat kleiner.
 • Positief voor de partner
  omdat die een actievere rol heeft tijdens de bevalling. Het bad moet opgezet en gevuld worden en je partner kan eventueel mee in bad om jou te ondersteunen als dat gewenst is.
 • Fijn voor de baby
  Voor de baby is het een rustige manier van geboren worden. Het is een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Hierdoor zijn baby’s die in water geboren worden vaak ontspannen en rustig. Soms huilen ze zelfs nauwelijks of niet.

Nadelen

 • Meer organiseren
  Je moet meer organiseren. De meeste baden thuis zijn te klein om in te bevallen. Tijdens de ontsluiting is het prima om in een normaal bad te zitten, maar tijdens het persen is een groter bad met meer ruimte ( in en rondom het bad) noodzakelijk. Er is dus een speciaal bad nodig. Zo’n bevalbad kunnen jullie huren bij ons in de praktijk.
 • Twee bevalbaden aanwezig
  Er zijn twee bevalbaden in de praktijk aanwezig. Indien ze al gereserveerd is voor een andere cliënt moet je een bevalbad bij een andere instantie huren. (www.oerbron.nl of www.bevalbaden.nl)
 • Opzetten en vol laten lopen van het bad kost ruim een uur
  Het opzetten en het vol laten lopen van het bevalbad duurt vaak ruim een uur. Zorg dat je dit een keer hebt uitgeprobeerd, zodat je tijdens de bevalling niet voor verrassingen komt te staan.
  Door medische redenen niet in bad kunnen bevallen
  Het kan zijn dat er voor of tijdens de bevalling medische redenen zijn waarom je niet in bad mag bevallen. Dit zullen we je dan melden.

Voldoende ruimte voor het bad

In huis moet er een geschikte ruimte zijn om het bad op te zetten. Hiervoor is ongeveer 6 m2 nodig. Dit kan op de slaapkamer, een kinderkamer of eventueel in de woonkamer. Het is belangrijk dat er op dezelfde verdieping een kraan, een toilet en een bed aanwezig is. Als je twijfelt of je huis geschikt is voor een badbevalling, geef dit dan aan ons aan. Indien gewenst kunnen wij je tijdens de zwangerschap een bezoekje brengen, om te beoordelen of een badbevalling bij jou thuis mogelijk is.
Het opzetten en opruimen van het bad is even wat werk. Veel stellen vinden achteraf dat dit zeker de moeite waard is geweest. Als de situatie het toe laat helpen wij na de bevalling een handje bij het opruimen van het bad.