Centering Pregnancy

Over Centering Pregnancy

Naast de reguliere controles kun je bij onze praktijk ook kiezen voor Centering Pregnancy. Beleef je zwangerschap met een groep andere zwangeren en krijg intensieve prenatale zorg zoals jij dat wenst. Centering Pregnancy is een programma dat sinds een aantal jaren in verschillende landen en ook op steeds meer plaatsen in Nederland wordt aangeboden. Het programma dat we je aanbieden is ontwikkeld voor vrouwen die graag goed geïnformeerd willen worden over hun zwangerschap en die het fijn vinden om andere zwangere vrouwen te ontmoeten.

 

Wat houdt het programma precies in?

Zorg in de groep

Je vormt een groep samen met andere vrouwen die ongeveer in dezelfde periode uitgerekend zijn als jij. De eerste bijeenkomst wordt gepland als je ongeveer tussen 12 en 16 weken zwangerschap bent. Er zijn 10 bijeenkomsten van 2 uur, de laatste hiervan zal enkele weken na je bevalling zijn. Aan het begin van elke bijeenkomst heb je individueel contact met je verloskundige voor het uitwendig onderzoek naar de grootte en ligging van de baby en het luisteren van de harttonen. Binnen de groep vinden verder de overige controles plaats. Daarna wordt er in de groep onderwerpen rondom de zwangerschap besproken, informatie uitgewisseld en vragen, zorgen en oplossingen besproken. Centering Pregnancy is voor iedereen mogelijk, gratis en laagdrempelig.

Actieve betrokkenheid in de zorg

Je leert hoe je je bloeddruk zelf kunt meten, je wegen, je eigen zwangerschapskaart bijhouden en indien nodig urine te testen. Je leert hoe je gezondere keuzes kunt maken, voor jezelf, je zwangerschap en je baby. 

Elkaar steunen en kennis uitwisselen op interactieve manier

In de groep worden onderwerpen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap, bevalling, kraambed en je baby. Er zullen altijd 1 of twee verloskundigen aanwezig zijn en soms zal er iemand uitgenodigd worden om te komen praten over specifieke onderwerpen. Je ontmoet andere zwangere vrouwen waardoor je ervaringen kunt delen op een interactieve manier en zo nodig elkaar kunt steunen. Het kan een begin zijn van nieuwe levenslange vriendschappen.

Vaste dag en tijdstip vooraf bekend

Deze vorm van zorg is op vastgestelde dagen en tijden. Deze zijn vooraf bekend tot het einde van je zwangerschap. Je hoeft niet meer te wachten op je controle. Indien er een extra controle nodig is kan dit altijd 1 op 1 nog met je verloskundige. Indeling in welke groep je start wordt door ons gedaan om er zo voor te zorgen dat iedereen in de groep ongeveer in dezelfde periode is uitgerekend.

Beter contact met je verloskundige

Je hebt langer contact met je verloskundige dan wanneer je enkel 1 op 1 controles zou hebben. Je kunt dus meer vragen stellen en langer over iets doorpraten. Dat is niet alleen prettig voor jou maar ook fijn en belangrijk voor ons. We horen zo beter wat er speelt en kunnen beter begrijpen wat er voor jou en de andere vrouwen belangrijk is.

Betere uitkomsten van de zwangerschap

Uit onderzoek in Amerika blijkt dat deze vorm van zorg betere uitkomsten geeft. Er worden bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren. Er is aangetoond dat groepsbijeenkomsten bijdragen aan meer vertrouwen in jezelf, je zwangerschap, bevalling en kraambed en je rol als moeder! Ook blijkt dat de meeste vrouwen dit een hele fijne vorm van zorg vinden. Door heel Nederland wordt door verloskundigen Centering Pregnancy al jaren gedaan met groot succes.

Meer weten over Centering Pregnancy? Kijk ook even Samen weet je meer – Samen weet je meer en bespreek je vragen gerust met ons!