Zwangerschapscursus

Zeker als je zwanger bent van je eerste kindje, komt er veel op je af. Alles is nieuw, je lijf verandert en je hebt vaak veel vragen. Dan is het misschien raadzaam om je op te geven voor een zwangerschapscursus. Het is een goede voorbereiding op de bevalling door de informatie en oefeningen die je leert. Daarnaast is het natuurlijk leuk om ervaringen met andere aanstaande moeders uit te wisselen. Ook als je al één of meerdere keren bevallen bent, kan je een zwangerschapscursus gaan volgen. Schroom dan ook niet om je aan te melden bij een cursus of informatieavond.

Sommige cursussen doe je met andere zwangeren in groepsverband, andere doe je samen met je partner, alleen of in groepsverband. De meeste cursussen starten tussen de 24e en 28e zwangerschapsweek. Een zwangerschapscursus is niet verplicht. Informeer eens bij je zorgverzekeraar; in sommige gevallen wordt (een deel van) zo’n cursus zelfs vergoed!
Er zijn verschillende cursussen in de regio te volgen tijdens de zwangerschap. Voor meer informatie kun je rechtstreeks contact opnemen.

Voorlichtingsavond

Regelmatig organiseren wij zelf voorlichtingsavonden. Deze zijn heel specifiek gericht op de bevalling en  vooral bedoeld voor zwangeren en hun partner die hun eerste kindje verwachten. Tijdens de voorlichtingsavond over de bevalling komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals o.a.: de laatste weken van de zwangerschap, de bevalling (thuis & ziekenhuis), omgaan met baringspijn, beladviezen en de kraamperiode. Je krijgt van ons te horen wanneer de voorlichtingsavond gegeven wordt.

Bevallen bij Rhena

Het Albert Schweitzer ziekenhuis organiseert iedere eerste dinsdag van de maand een uitgebreide informatie-avond over bevallen in het ziekenhuis. Als je het fijn vindt om te weten hoe geboortecentrum Rhena er uit ziet en hoe het reilen en zeilen op de afdeling gaat, is dit het moment om Rhena te bezoeken.

Samen bevallen

Samen sta je voor een grote verandering: jullie gaan ouders worden! Je kijkt samen uit naar de geboorte, maar jullie hebben ook vragen en onzekerheden. De cursusbegeleiders ondersteunen jullie met praktische informatie en leren jullie technieken die je bij de bevalling kunt toepassen. Er is een uitgebreid aanbod zwangerschapscursussen zodat jullie kunnen kiezen wat het beste bij jullie past.
Suset Schipper verzorgt de curus ‘Samen Bevallen’, ‘Voorbereid Bevallen’ & ‘Dunstan Babytaal’ bij ons op de praktijk.

Cesartherapie

Bij Cesartherapie leer je begrijpen en voelen hoe je lichaam functioneert. Het laat je zien hoe je je lichaam eventueel beter kunt gebruiken, om zo klachten aan je rug, bekken, nek, schouders en blaas te voorkomen. Ook wordt er aandacht besteed aan bevallingstechnieken zoals ontspannen, ademhalen en persen. Je kunt met deze cursus beginnen als je vier maanden zwanger bent.

A beautiful balance

Onder begeleiding van fysiotherapeut Jacqueline Lugtmeijer worden er verschillende cursussen gegeven, zowel voor zwangeren van hun eerste kindje, voor stellen samen en voor mama’s na de bevalling. Ook zijn er opfriscursussen voor zwangeren die al eens bevallen zijn.

Vief zwanger

Bij Vief Sportief in Hendrik-Ido-Ambacht wordt een combinatiecursus gegeven.
De lessen bestaan uit een combinatie van zwangerschapsyoga en Zwangerfit lessen. De ene week staat in teken van zwangerschapsyoga, de ander week wordt er actief gewerkt in de vorm van spierversterkende oefeningen en conditie.

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is een mooie manier om je voor te bereiden op de bevalling ook wanneer je nooit eerder yoga hebt gedaan. Tijdens de zwangerschapsyoga wordt aandacht besteed aan ontspanning van lichaam en geest, maar ook aan de voorbereiding van de geboorte. Daarnaast is het een moment om bewust contact te maken met je baby.
Vanaf september verzorgt Bianca Hartsteen de zwangerschapsyoga bij ons op de praktijk!

Zwangerschaps zwemmen

Zwemmen tijdens de zwangerschap werkt ontspannend, verstevigt de rug- en beenspieren en is niet belastend voor je gewrichten.
In sportcomplex de Hoge Devel kun je twee keer per week terecht voor zwangerschapszwemmen.

Mensendiek

Mensendieck is een bewegingsleer waarbij je advies krijgt over je houding, hoe je het beste kunt tillen, lopen en bewegen. Ook leren ze je hoe je je lichaam tijdens de zwangerschap en de bevalling zo min mogelijk kunt te belasten. Je kunt je opgeven voor deze cursus vanaf week 25.

Zwangerfit & Mamafit

Je bewust voorbereiden op alle bijzondere veranderingen rondom je zwangerschap, tegelijkertijd werken aan je conditie, behoud van fitheid, mobiliteit en vitaliteit. Dat kan met de actieve zwangerschapscursus ZwangerFit. Na de bevalling kan je vanaf 4-6 weken met MamaFit starten.

Zwijndrecht: Fysiotherapie Berger, Twilt en Tielman 
Papendrecht- Barendrecht- Hendrik Ido Ambacht: Viefsportief 
Hendrik ido ambacht – Dordrecht: Profundum  

Hypnobirthing

HypnoBirthing is naast een zwangerschapscursus voor aanstaande ouders ook een filosofie. Het is een ontspannen en stressvrije methode die gebaseerd is op de overtuiging dat alle baby’s ter wereld zouden moeten komen in een rustige, kalme en liefdevolle omgeving. Een groot deel van de cursus bestaat uit voorlichting over het normale proces van de geboorte. Je leert jezelf in een diepe staat van ontspanning/hypnose te brengen met speciale ademhalingstechnieken. Je leert je angsten los te laten door middel van visualisaties en affirmaties.

Borstvoeding

Rivas zorggroep regelt verschillende soorten zorg in onze regio. Oa jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau) en verschillende cursussen en bijeenkomsten.  De bijeenkomst ‘Borstvoeding, de beste start’ wordt regelmatig in Hendrik Ido Ambacht in Cultureel Centrum Cascade gegeven. Zie site voor data en wijze van aanmelden.

Babymassage

Babymassage is een massage waarbij je als ouder met aandacht en liefde je baby masseert. Hiermee geef je jouw kindje een gevoel van vertrouwen en geborgenheid. Tijdens de cursus leer je de technieken, die je vervolgens thuis regelmatig kunt toepassen. Babymassage levert een positieve bijdrage aan de emotionele, geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je kind. Daarnaast vergroot het je eigen zelfvertrouwen in de omgang met je baby.

Kind in bloei

Nathalie van Idsinga biedt in Barendrecht verschillende cursussen aan op het gebied van zwangerschapsyoga in groepslessen, compacte cursussen voor samen en babymassage.