Zwangerschapscursus

Zeker als je zwanger bent van je eerste kindje, komt er veel op je af. Alles is nieuw, je lijf verandert en je hebt vaak veel vragen. Dan is het misschien raadzaam om je op te geven voor een zwangerschapscursus. Het is een goede voorbereiding op de bevalling door de informatie en oefeningen die je leert. Daarnaast is het natuurlijk leuk om ervaringen met andere aanstaande moeders uit te wisselen. Ook als je al één of meerdere keren bevallen bent, kan je een zwangerschapscursus gaan volgen. Schroom dan ook niet om je aan te melden bij een cursus of informatieavond.

Sommige cursussen doe je met andere zwangeren in groepsverband, andere doe je samen met je partner, alleen of in groepsverband. De meeste cursussen starten tussen de 24e en 28e zwangerschapsweek. Een zwangerschapscursus is niet verplicht. Informeer eens bij je zorgverzekeraar; in sommige gevallen wordt (een deel van) zo’n cursus zelfs vergoed!
Er zijn verschillende cursussen in de regio te volgen tijdens de zwangerschap. Voor meer informatie kun je rechtstreeks contact opnemen.

Voorlichtingsavond

Regelmatig organiseren wij zelf voorlichtingsavonden. Deze zijn heel specifiek gericht op de bevalling en  vooral bedoeld voor zwangeren en hun partner die hun eerste kindje verwachten. Tijdens de voorlichtingsavond over de bevalling komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals o.a.: de laatste weken van de zwangerschap, de bevalling (thuis & ziekenhuis), omgaan met baringspijn, beladviezen en de kraamperiode. Je krijgt van ons te horen wanneer de voorlichtingsavond gegeven wordt.

Bevallen bij Rhena

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een aantal informatiefilmpjes ontwikkeld waarin allerlei onderwerpen aan bod komen. Waar is die medische apparatuur eigenlijk voor in een verlossuite? Hoe ziet een kraamsuite eruit en wat moet ik meenemen als ik ga bevallen bij Rhena? De antwoorden op deze en nog veel meer vragen krijg je hier te horen. 

 

Er zijn nog meer informatieve filmpje te bekijken op de website van het ASZ
(oa. borstvoeding geven
& inleiden). 

 

Samen bevallen

Samen sta je voor een grote verandering: jullie gaan ouders worden! Je kijkt samen uit naar de geboorte, maar jullie hebben ook vragen en onzekerheden. De cursusbegeleiders ondersteunen jullie met praktische informatie en leren jullie technieken die je bij de bevalling kunt toepassen. Er is een uitgebreid aanbod zwangerschapscursussen zodat jullie kunnen kiezen wat het beste bij jullie past.
Suset Schipper verzorgt de curus ‘Samen Bevallen’, ‘Voorbereid Bevallen’ & ‘Dunstan Babytaal’ bij ons op de praktijk.

Cesartherapie

Bij Cesartherapie leer je begrijpen en voelen hoe je lichaam functioneert. Het laat je zien hoe je je lichaam eventueel beter kunt gebruiken, om zo klachten aan je rug, bekken, nek, schouders en blaas te voorkomen. Ook wordt er aandacht besteed aan bevallingstechnieken zoals ontspannen, ademhalen en persen. Je kunt met deze cursus beginnen als je vier maanden zwanger bent.

A beautiful balance

In Barendrecht kan je komen om te trainen of een zwangerschapscursus met zwangerschapsyoga komen doen.

Er worden verschillende cursussen gegeven, zowel voor zwangeren van hun eerste kindje, voor stellen samen en voor mama’s na de bevalling. Oa. ZwangerFit Outdoor, (online) Zwangerschapsyoga, individuele coaching. 

 

Vief zwanger

Bij Vief Sportief in Hendrik-Ido-Ambacht wordt een combinatiecursus gegeven.
De lessen bestaan uit een combinatie van zwangerschapsyoga en Zwangerfit lessen. De ene week staat in teken van zwangerschapsyoga, de ander week wordt er actief gewerkt in de vorm van spierversterkende oefeningen en conditie.

Zwangerschapsyoga

 Zwangerschapsyoga is een mooie manier om je voor te bereiden op de bevalling ook wanneer je nooit eerder yoga hebt gedaan. Tijdens de zwangerschapsyoga wordt aandacht besteed aan ontspanning van lichaam en geest, maar ook aan de voorbereiding van de geboorte. Daarnaast is het een moment om bewust contact te maken met je baby.
Bij ons in de praktijk geeft  Bianca Hartsteen (Yellow Moon yoga) wekelijks yogalessen.

Zwangerschaps zwemmen

Zwemmen tijdens de zwangerschap werkt ontspannend, verstevigt de rug- en beenspieren en is niet belastend voor je gewrichten.
In sportcomplex de Hoge Devel kun je twee keer per week terecht voor zwangerschapszwemmen.

Zwangerschapsyoga By Recreate

Ontspannen zwanger
& bevallen.

Vol vertrouwen, in je eigen kracht en lichaam, gesteund door je (beval)partner als hecht team, samen bevallen! 

Je leert door diverse technieken, handige weetjes en tips hoe jij samen met jouw (beval)partner een ontspannen bevalling kunt creëren.  Vanaf de eerste les ervaar jij al fijne, diepe en heerlijke ontspanning. Beloofd! En door goed voorbereid te zijn heb je meer invloed op de situatie en kun je daarmee beter de regie behouden tijdens de bevalling.

De lessen worden online en op verschillende locaties in de regio aangeboden. Er is keuze uit privé-, groeps- en partnerlessen.
In januari start Mariëlle met lessen bij ons in de praktijk.

Zwangerfit & Mamafit

Je bewust voorbereiden op alle bijzondere veranderingen rondom je zwangerschap, tegelijkertijd werken aan je conditie, behoud van fitheid, mobiliteit en vitaliteit. Dat kan met de actieve zwangerschapscursus ZwangerFit van FitHumanlifestyle in Dordrecht.
Na de bevalling kan je vanaf 4-6 weken met MamaFit starten.

 

 

Hypnobirthing

HypnoBirthing is naast een zwangerschapscursus voor aanstaande ouders ook een filosofie. Het is een ontspannen en stressvrije methode die gebaseerd is op de overtuiging dat alle baby’s ter wereld zouden moeten komen in een rustige, kalme en liefdevolle omgeving. Een groot deel van de cursus bestaat uit voorlichting over het normale proces van de geboorte. Je leert jezelf in een diepe staat van ontspanning/hypnose te brengen met speciale ademhalingstechnieken. Je leert je angsten los te laten door middel van visualisaties en affirmaties.

Borstvoeding

Jong JGZ (jeugdgezondheidszorg) kijkt mee met de groei en ontwikkeling van je kind. JongJGZ heeft organiseert verschillende live webinars.
Goede informatie vooraf maakt borstvoeding geven makkelijker.  JongJGZ helpt je graag op weg via de live webinar Borstvoeding, de beste start voor aanstaande moeders én vaders. Meldt je gratis aan op de website van JongJGZ

Babymassage

Babymassage is een massage waarbij je als ouder met aandacht en liefde je baby masseert. Hiermee geef je jouw kindje een gevoel van vertrouwen en geborgenheid. Tijdens de cursus leer je de technieken, die je vervolgens thuis regelmatig kunt toepassen. Babymassage levert een positieve bijdrage aan de emotionele, geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je kind. Daarnaast vergroot het je eigen zelfvertrouwen in de omgang met je baby.

Kind in bloei

Nathalie van Idsinga biedt in Barendrecht verschillende cursussen aan op het gebied van zwangerschapsyoga in groepslessen, compacte cursussen voor samen en babymassage.

Via Vit

Zwangerfit

 Ben je zwanger en wil je fit en voorbereid de bevalling ingaan?  Lichamelijke ongemakken zoals rug- en bekkenklachten voorkomen en goed herstellen na je bevalling?

Onze fysiotherapeut/Zwangerfit docent Madlene bij ViaVit in Hendrik-Ido-Ambacht coacht en traint voor mentale en fysieke voorbereiding rondom de zwangerschap en bevalling.