Voorbereiding

Voorbereiding van de bevalling

Een goede voorbereiding kan angst en onzekerheden wegnemen. Hierdoor kun je tijdens de bevalling beter ontspannen. Ontspanning zorgt ervoor dat je minder last van de pijn hebt en weeën beter doorzetten, waardoor je bevalling vlotter verloopt. Met vertrouwen en voorbereiding heb je voor meer dan de helft al gewonnen. 

Er zijn verschillende mogelijkheden om je op de bevalling voor te bereiden, zoals bijvoorbeeld een voorlichtingsavond bezoeken. Rond de 30 weken wordt voor de aanstaande ouders van hun eerste kind op de praktijk een informatie- avond over de bevalling georganiseerd. Verder bestaat ook de mogelijkheid om naar een informatie- avond van geboortecentrum Rhena te gaan. 

Het volgen van een zwangerschapscursus is ook een goede optie. Voor meer informatie over cursussen hier in de regio zie zwangerschapscursus. 

Bevallingsgesprek

Rond 34-36 weken wordt extra tijd tijdens het spreekuur ingepland om de bevalling samen uitgebreid te bespreken. Centraal staan de voorlichting over de bevalling, de belinstructies en er is voldoende gelegenheid voor het bespreken van wensen en het stellen van vragen. Een geboorteplan kan hier een goede leidraad in zijn.

Geboorteplan

Het maken van een geboorteplan helpt je om ons en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt, wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe je graag wilt dat mensen met je omgaan. Daarnaast kan het een houvast zijn om samen met je partner de bevalling en de verwachtingen van elkaar te bespreken. Lees je in en vraag ons alles wat je wilt weten. Denk bijvoorbeeld alvast na over wie je graag bij de bevalling zou willen hebben en wie jou continu ondersteuning kan bieden waar jij je prettig bij voelt. Onderwerpen als mogelijke voorkeur voor plaats van bevallen, bevalhoudingen en of je wel of geen pijnstilling wilt komen aan bod.

Al deze wensen leg je dan vast in een geboorteplan. Niets in het plan staat vast. Je kunt altijd van gedachten veranderen, maar houd er ook rekening mee dat je bevalling anders kan verlopen dan gedacht.

Je plan kan tijdens het bevallingsgesprek bij 34-36 weken, of desgewenst eerder, worden besproken. Een voorbeeld van een geboorteplan is hier te vinden.

Meer informatie

Aanbevolen folders

De aanbevolen folders geven beknopt uitleg over welke puntjes je voorafgaand aan de bevalling kunt nadenken. Tevens wordt op een korte, heldere manier beschreven hoe een bevalling theoretisch gezien verloopt. Het is goed om je een beeld te vormen van een bevalling, zodat je ongeveer weet wat jullie te wachten staat.
Deze folders zijn ook in verschillende talen te downloaden op www.deverloskundige.nl

Aanbevolen boeken

Deze boeken zijn te leen in onze praktijk:

  • Veilig Bevallen- Beatrijs Smulders
  • Als bevallen spannend s- Lilian Werken
  • Duik in je weeën- Carita Salome
  • Aanpakken voor aanstaande Vaders- David Borman